تعریف مالیات بر ارث و نحوه محاسبه آن
مالیات بر ارث (Inheritance tax) گونهای از مالیات مستقیم است که به کلیه اموال، داراییها و بدهیهای منتقل شده از شخص متوفی به وارثان وی، تعلق میگیرد. به عبارت دیگر، اموالی که بعد از فوت متوفی به وراث رسیده باشند، مشمول پرداخت مالیات بر ارث میشود.
اکنون این سوال مطرح میشود که نحوه محاسبه مالیات بر ارث به چه صورت میباشد. مالیات ارث متوفیان قبل از تاریخ 95/1/1، براساس ارزشگذاری ماترک متوفی به نرخ زمان فوت و تعداد وراث تعیین میشود.
بدین منظور، ابتدا دیون و هزینهها از ماترک متوفی، کسر و سهم ارث هر یک از وراث تعیین می شود. سپس، با اعمال میزان معافیتها، سهم مالیات هر کدام از وراث مطابق با قانون مالیاتهای مستقیم محاسبه میشود. این در حالی است که در قانون جدید، مالیات بر ارث متوفیان بعد از تاریخ 95/1/1 با توجه به نرخ های جدید مالیات برای وراث با طبقات مختلف تعیین میشود.و ملاک اخذ مالیات ارزش گذاری املاک متوفی بر اساس نرخ زمان انتقال مال به وراث می باشد نه زمان فوت .
به موجب ماده 18 قانون مالیاتهای مستقیم، وراث به سه دسته وراث طبقه اول (پدر، مادر، همسر، اولاد و اولاد اولاد)، طبقه دوم (اجداد، برادر، خواهر و اولاد آنها) و طبقه سوم (عمو، دایی، عمه، خاله و اولاد آنها) تقسیم بندی میشوند.
بر اساس ماده 26 این قانون، وراث متوفی یا ولی یا امین یا نماینده قانونی آنها باید ظرف مدت یک سال پس از تاریخ فوت متوفی، اظهارنامه مالیات بر ارث خود را به اداره مالیاتی که آخرین اقامتگاه متوفی در محدوده ان بوده است تحویل دهند .
برای تنظیم اظهارنامه مالیاتی، علاوه بر تکمیل فرمهای مربوطه، وراث باید لیستی از اموال، داراییها، بدهیها، مطالبات ، هزینه کفن و دفن، وصیت نامه و اطلاعاتی مانند مهریه همسر متوفی را نیز وارد نماید. بدین منظور، آنها باید پس از مراجعه به سازمان امور مالیاتی محل سکونت متوفی، با ارائه اسناد معتبر، لیستی از اموال ماترک متوفی را با تعیین ارزش روز زمان فوت گزارش دهند. سپس، بر اساس مدارک میزان مالیات بر ارث تعیین میشود.
لازم به ذکر است که به منظور محاسبه دقیق میزان مالیات بر ارث، باید بدهیهای شخص متوفی به اداره مالیات اعلام گردد پس از تعیین مالیات هر یک از وراث موظفند نسبت به پرداخت میزان سهم خود از مالیات بر ارث اقدام نمایند و پس از پرداخت آن از سوی وراث در نهایت، گواهینامه مالیات بر ارث نسبت به هر یک از املاک یا اموالی که مالیات آن پرداخت شده باشد صادر و به ورثه تحویل داده میشود. هر یک از اموال متوفی که در خصوص آن این گواهینامه اخذ گردیده باشد قابل معامله و انتقال می باشد.
بنابراین، نرخ مالیات بر ارث، با توجه به داراییهای متوفی، تاریخ فوت و نسبت خویشاوندی وراث با شخص متوفی متفاوت است. بر اساس ماده 17 قانون مالیاتهای مستقیم، میزان مالیات بر ارث طبقه اول برابر نصف مالیات طبقه دوم و یک چهارم مالیات وراث طبقه سوم در نظر گرفته میشود.
اموال مشمول مالیات بر ارث و معافیتهای آنها
با توجه به مطالب بیان شده، مالیات بر ارث مالیاتی است که با توجه به نرخ مالیات برای طبقات مختلف، از وارث شخص متوفی وصول میشود. در ادامه به این سوال پاسخ داده میشود که مالیات بر ارث به کدام یک از اموال و داراییهای به جا مانده از شخص متوفی تعلق میگیرد؟ و اینکه آیا این نوع از مالیات نیز مشمول معافیتهای مالیاتی میباشد یا خیر؟ از جمله اموال و داراییهای مشمول مالیات بر ارث میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
مالیات بر ارث نسبت به سپردههای بانکی، انواع مختلف اوراق مشارکت و بهادار و سودهای تعلق گرفته به آنها به میزان 3 درصد
مالیات بر ارث نسبت به وسایل نقلیه موتوری، زمینی، دریایی و هوایی به میزان 2 درصد مالیات تعیین شده توسط سازمان امور مالیاتی کشور
مالیات ارث نسبت به حق الامتیاز و سایر حقوق مالی به میزان 10 درصد
مالیات بر ارث نسبت به املاک و حق واگذاری محل به میزان 1.5 برابر نرخهای ماده 59 قانون مالیات یعنی 3 درصد ارزش روز سرقفلی
مالیات ارث نسبت به سهام، سهم الشرکه و حق تقدم آنها به میزان 1.5 برابر نرخهای ماده 143 قانون
مالیات بر ارث نسبت به داراییهای متوفی ایرانی در خارج کشور به میزان 10 درصد ارزش ماترک
در قانون مالیاتهای مستقیم سال 95، معافیتهای مالیاتی نیز برای مالیات بر ارث متوفی لحاظ شده است. بر اساس ماده 24 قانون، حقوق دریافتی بازنشستگی، پسانداز و مزایای پایان خدمت، باز خرید خدمت، مطالبات در ارتباط با خسارت اخراج، مرخصیهای استحقاقی استفاده نشده، دریافتی بیمههای تامین اجتماعی و نیز وجوه پرداختی توسط موسسات بیمه مانند انواع مختلف بیمههای عمر، خسارت فوت و همچنین دیه، مشمول قانون معافیتهای مالیاتی میباشند.
در ادامه، ماده 25 قانون مالیاتهای مستقیم بیان میدارد که اموال شهدای انقلاب اسلامی برای وراث طبقات اول و دوم، مشمول مالیات بر ارث نخواهند بود. علاوه بر این اسباب و لوازم خانگی ضروری زندگی در محل سکونت متوفی نیز از مالیات ارث معاف هستند.
مالیات بر ارث مغازه، خودرو و ملک به چه میزان میباشد؟
از آنجا که یکی از متداولترین سوالات مالیات بر ارث در خصوص میزان مالیات مسکن، خودرو و مغازه به جا مانده از شخص متوفی میباشد، در این قسمت به طور خاص به آنها پرداخته میشود. براساس قوانین مالیاتی جدید، میزان مالیات بر ارث مغازه( سرقفلی یا حق واگذاری) برای متوفیان بعد از سال 95 به میزان 3 درصد قیمت تعیین شده برای سرقفلی مغازه توسط کارشناس رسمی اداره مالیات است.
مطابق بند 4 ماده 17 قانون مالیاتهای مستقیم 10 درصد از قیمت کل اجناس داخل مغازه نیز مشمول پرداخت مالیات بر ارث خواهند شد. علاوه براین، چنانچه شخص متوفی دارای خودرو شخصی بوده است، وراث موظفند به میزان 2 درصد قیمت اعلام شده برای خودرو توسط کارشناس سازمان امور مالیاتی، نسبت به پرداخت مالیات ارث اقدام کنند. لازم به ذکر است که این میزان از مالیات برای وراث طبقه اول تعیین شده است و برای طبقات دوم و سوم به ترتیب دو و چهار برابر مالیات وراث طبقه اول خواهد بود. مالیات بر ارث ملک نیز برای وراث طبقه اول در قانون به میزان 5/7 درصد ارزش معاملاتی آن تعیین شده است.
بر اساس ماده 34 قانون، بانکها و سایر موسسات مالی و اعتباری، شرکتها، نهادهای عمومی غیردولتی و سایر اشخاص حقوقی دولتی و غیر دولتی مجاز نیستند که وجوه نقد یا سفته شخص متوفی را قبل از دریافت گواهی پرداخت مالیات بر ارث، به وراث تسلیم کرده و یا حتی معاملاتی را به نام آنها انجام دهند.