420بازدید

بر اساس دستورالعمل مالیات خرید سکه، مصوب در تاریخ 1398/03/2، خریداران سکه (تا سقف معینی) از بانک ملی مرکزی جمهوری اسلامی ایران اعم از اشخاص حقیقی و حقوقی، مشمول پرداخت مالیات سکه می­شوند.

بر اساس قانون، اشخاص حقیقی خریدار سکه از بانک مرکزی به خاطر کسب درآمد از طریق واگذاری سکه­ های مازاد خریداری شده، موظف به پرداخت مالیات بوده و باید در موعد مقرر اظهارنامه مالیاتی خود را تسلیم کنند.

به موجب این قانون، اگر تعداد سکه­ های خریداری شده توسط اشخاص حقیقی کمتر از 200 سکه باشد، بر اساس مفاد تبصره 100 قانون مالیات­های مستقیم، موظف به پرداخت مالیات مقطوع می­باشند.

این در حالی است که خریداران بیش از 200 سکه موظف به تسلیم اظهارنامه مالیاتی و تعیین میزان مالیات از سوی سازمان امور مالیاتی کشور هستند.

کلیه اشخاص حقوقی که برای خرید سکه از بانک مرکزی اقدام کرده­اند، بدون توجه به تعداد سکه­ های خریداری شده، مشمول پرداخت مالیات هستند.

بر اساس ابلاغیه سازمان امور مالیاتی در خرداد ماه سال 1398، اشخاصی که نسبت به خرید حداکثر 200 سکه از بانک مرکزی ایران اقدام کرده­اند، باید نسبت به پرداخت مالیات مقطوع سکه اقدام کنند. این در حالی است که کلیه خریداران زیر 20 سکه از پرداخت مالیات معاف می­باشند.

بدین ترتیب، خریداران بیش از 20 سکه تا خرید تعداد 60 سکه به ازای هر سکه مازاد باید مالیات مقطوع یک میلیون و پانصد هزار ریال، خرید 60 تا 100 سکه به ازای مازاد هر سکه مبلغ دو میلیون ریال و برای خرید 100 تا 200 سکه به ازای مازاد هر سکه مبلغ دو میلیون و پانصد هزار ریال مالیات سکه مقطوع باید پرداخت کنند.

به منظور روشن­تر شدن قانون مالیات مقطوع به ارائه مثالی پرداخته می­شود. فرض کنید که شما برای خرید 167 سکه از بانک مرکزی اقدام کرده­ اید. با توجه به قوانین بیان شده، 20 سکه ابتدایی شما از پرداخت مالیات معاف می­باشد. برای 40 سکه دوم، به ازای هر سکه مازاد موظف به پرداخت یک میلیون و پانصد هزار ریال، برای 40 سکه دیگر تا رسیدن به تعداد 100، برای هر سکه مازاد مبلغ دو میلیون ریال و برای 67 سکه باقیمانده باید به ازای هر سکه اضافی مبلغ دو میلیون و پانصد هزار ریال به حساب مالیات­های مستقیم پرداخت کنید.

 

قوانین رسیدگی به مالیات سکه

نحوه رسیدگی به مالیات سکه به چه شکلی می­باشد؟

به منظور رسیدگی به امور مالیاتی خرید سکه اشخاص حقوقی، مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات کلیه اطلاعات خرید و یا پیش خرید سکه توسط این اشخاص را در سامانه­ های مربوطه ثبت می­کند. همچنین، اطلاعات خرید سکه توسط اشخاص حقیقی از طرف مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات برای رسیدگی بیشتر به سازمان امور مالیاتی ارسال می­شود.

مبنای رسیدگی به مالیات  اشخاص حقیقی و حقوقی دارا بودن پرونده خرید و فروش سکه توسط این اشخاص می­باشد.

وضعیت مودیان که اظهارنامه داده اند:

به منظور محاسبه مالیات خرید سکه اشخاص دارای پرونده، چنانچه آنها در موعد مقرر نسبت به تسلیم اظهارنامه مالیاتی خرید و یا فروش سکه اقدام کرده باشند، سازمان امور مالیاتی موظف است تا ضمن انطباق اظهارنامه مالیاتی آنها با اطلاعات دریافتی توسط مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات، میزان مالیات را تعیین کند. به منظور بررسی مشکلات مالیاتی میتوانید با یک وکیل مالیاتی مشورت نمایید.

وضعیت مودیانی که اظهارنامه نداده اند:

چنانچه مودی در زمان مقرر نسبت به تسلیم اظهارنامه مالیاتی اقدام نکرده و مدارک لازم مبنی بر فروش یا عدم فروش سکه­های خریداری شده از بانک مرکزی را ارائه ندهد، بر اساس ماده 97 قانون مالیات­های مستقیم، اختلاف قیمت سکه در زمان تحویل آن و مبلغ سکه خریداری شده از بانک مرکزی، مبنای محاسبه درآمد مشمول مالیات خواهد بود.

در شرایطی که اشخاص حقیقی، فاقد پرونده مالیاتی خرید و یا فروش باشند، سازمان امور مالیاتی کشور، ابتدا باید برای مودی مالیاتی پرونده سکه ­های خریداری شده از بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران را تشکیل دهد.

سپس، کارگروه­های ویژه­ای برای رسیدگی به مالیات­های مستقیم مودیان ایجاد خواهد شد. کار گروه رسیدگی موظف است تا با دعوت از مودی، نسبت به دریافت اسناد و مدارک موردنیاز برای محاسبه مالیات سکه اقدام کند.

در نهایت با توجه به اطلاعات ارائه شده توسط مودی مالیاتی و اطلاعات به دست آمده از سامانه­های اطلاعاتی سازمان امور مالیاتی کشور، میزان مالیات خرید سکه تعیین خواهد شد.

نحوه محاسبه مالیات سکه

نحوه محاسبه مالیات خرید سکه

معافیت­های مالیات و نحوه پرداخت آن

همانطور که قبلا بیان شد، کلیه افرادی که کمتر از 20 سکه خریداری کرده­اند از پرداخت مالیات معاف می­باشند. همچنین، صاحبان مشاغلی که با توجه به شغل خود، برای خرید و فروش سکه اقدام می­کنند و دارای پرونده شغلی و یا مجوز مربوطه از سوی مراجع ذیصلاح هستند، مشمول دستورالعمل پرداخت مالیات مقطوع نمی­باشند. با این حال، آنها نیز باید نسبت به تسلیم اظهارنامه مالیاتی شغلی خود در موعد مقرر اقدام کنند.

همچنین، بر اساس بخشنامه­ های مالیات بر درآمد، چنانچه شخصی ادعا کند که سکه‌های خریداری شده را به فروش نرسانده و آنها را بابت پرداخت مهریه واگذار کرده است، از دستورالعمل مالیات سکه معاف بوده و الزامی برای پرداخت مالیات ندارد.

در پایان لازم به ذکر است که کلیه خریداران 20 تا 200 سکه به منظور پرداخت مالیات باید به سامانه الکترونیکی مودیان مالیاتی به نشانی www.tax.gov.ir مراجعه کرده و در سیستم ثبت نام کنند. پس از اعتبارسنجی اطلاعات مودی از قبیل اطلاعات هویتی، شماره همراه و … نام کاربری و رمز عبور برای ورود به سامانه مالیاتی از طریق پیامک برای مودی ارسال می­شود.

سپس، وی موظف است تا به بخش مالیات مقطوع دریافت کنندگان سکه مراجعه کرده و پس از تعیین تعداد سکه خریداری شده، مبلغ مالیات از طریق محاسبات سیستمی مشخص خواهد شد. در پایان، با دریافت شناسه قبض، امکان پرداخت مالیات برای مودیان فراهم می­شود.

همچنین، مودیان مالیاتی برای تهیه و تنظیم اظهارنامه مالیات سکه می­توانند به وب سایت سامانه الکترونیکی سازمان امور مالیاتی کشور (به آدرس www.tax.gov.ir) مراجعه و نسبت به ارسال مدارک مربوطه اقدام نمایند.

مودیان مالیاتی در صورت عدم پرداخت مالیات خرید تا موعد مقرر، مشمول پرداخت جریمه خواهد شد. همچنین، چنانچه مودیان مالیاتی نسبت به مالیات تعیین شده توسط سازمان امور مالیاتی کشور و یا عدم فروش سکه­های خریداری شده معترض باشند، باید با مراجعه به مراکز دادرسی مالیاتی نسبت به طرح ادعای خود اقدام کرده و برای رسیدگی مجدد درخواست نمایند.

قوانین معافیت پرداخت مالیات سکه از سوی مودیان مالیاتی

http://www.intamedia.ir/Pages/Action/LawsDocShow/1/3/4/93/4770

https://tejaratnews.com/مالیات-سکه-در-سال-99-چه-می-شود

http://www.accpress.com/news/1399/05/بخشنامه-200-99-510-مورخ-99-5-11مالیات-مقطوع-عملکرد-1398/

https://persiantax.com/learning_

به ما امتیاز دهید